EDITORIAL
Memòria històrica és alguna cosa més que una simple expressió. És el fet de comprendre que la història no neix amb nosaltres sinó que nosaltres som els que hem d’escriure un capítol a través de la nostra vida. Les persones som les protagonistes dels esdeveniments que passen en el nostre país, en els nostres pobles i en les nostres vides. I hi ha moments en els que, per obligació o per necessitat, ens veiem submergits en episodis de representació col·lectiva. Una part d’aquesta memòria històrica es va escriure durant la primavera de 1936 quan a l’Estat Espanyol, per restablir l’ordre constitucional de la segona república, centenars de milers d’espanyols, de catalans, de bascos, d’asturians i de persones de molts altres territoris, van alçar les armes contra el cop del General Franco. Aquest va estar un episodi que va acabar tres anys més tard, amb l’exili de desenes de milers de persones a França o a Mèxic d’una banda i, per l’altre, amb desenes de milers de persones que van estar assassinades vilment i enterrades en fosses comuns dins i fora de les nostres fronteres per hereus del franquisme. Uns hereus que, encara ara, segueixen sense cap tipus de judici mentre busquem causes de justícia universal a Xile, Argentina o Palestina. Causes que s’han de seguir, però sense oblidar que alguns dels que van firmar causes de mort a l’estat espanyol, segueixen vius i, pertant, s’haurien d’encausar per delictes de lesa humanitat. La Memòria Històrica, lluny del que alguns ens volen fer creure, no només s’ha de situar en el passat. En el present escrivim la història del demà perquè en el futur ningú ens l’hagi de recuperar. Benvinguts a ‘Rebel·lió a les ones’!
RECOMANACIÓ LITERÀRIA
En l'espai literàri avui us presentem "L'alquimista" de Paolo Coelho.
Aquest és un llibre difícil d’explicar. És el relat del viatge que fa Santiago, des d’Andalusia on era un pastor d’un ramat d’ovelles, endinsant-se al desert, camí de les Piràmides, tot cercant un tresor. Però és molt més que una simple història d’un viatge. L’autor, amb un llenguatge molt planer, construeix una explicació sobre les interioritats de les persones, els nostres somnis i la vida al món: “quan una persona desitja una cosa, tot l’univers conspira perquè pugui realitzar el seu somni”. Per a aconseguir-ho, n’hi ha prou amb deixar-se guiar per l’aprenentatge més difícil: aprendre a escoltar, ja que la resposta està en la nostra pròpia llegenda personal. La lectura del llibre és fàcil, però com diu un dels protagonistes: “tot el que passa una vegada és possible que no torni a succeir, però allò que passa dues vegades ben segur que tornarà a passar una tercera vegada”. És a dir, el llibre conforme el vas llegint cada vegada es fa més i més interessant, però la sensació que m’ha deixat es que no n’hi ha prou amb llegir-lo únicament una vegada. Un cop acabat de llegir, cal deixar-lo reposar un temps i madurar-lo… però més endavant cal tornar a agafar el llibre i donar-li una segona i una tercera lectura. Segur que es treurà algun nou aspecte.
RECOMANACIÓ CINEMATOGRÀFICA
Avui, en l'espai de cinema us recomanem "El laberinto del fauno", el conte dramàtic de Guillermo del Toro.
El laberinto del fauno ens situa a l'any 1944, cinquè any de pau, i explica l'apassionant viatge d'Ofelia (Ivana Baquero), una nena de 13 anys que al costat de la seva mare, Carmen (Ariadna Gil), convalescent a causa d'un avançat estat de gestació, es trasllada fins a un petit poble en el qual es troba destacat Vidal (Sergi López), un cruel capità de l'exèrcit franquista, nou marit de Carmen i pel qual Ofelia no sent cap afecte. La missió de Vidal és eliminar els últims vestigis de la resistència republicana, amagada a les muntanyes de la zona. També allà hi ha el molí on Vidal té el seu centre d'operacions; allà els esperen Mercedes (Maribel Verdú), una jove que està a càrrec dels altres membres del servei, i el doctor (Álex Angulo), que es farà càrrec del delicat estat de salut de Carmen. Una nit Ofelia descobreix les ruïnes d'un laberint on es troba amb un faune (Doug Jones), una estranya criatura que li fa una increïble revelació.
12 de maig 2009
Continguts del programa del dia 29 d'abril
Etiquetes de comentaris:
cinema,
continguts,
editorial,
literatura,
programa
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada