EDITORIAL
Sens dubte la literatura ens ha servit des de sempre per somniar, per viure altres vides, per aprendre, per compartir il.lusions i, sobre tot, per desenvolupar l’imaginació i l’intelecte. Catalunya ho pogut presumir de riquesa cultural i, en concret Vic, una ciutat de no més de 50 mil habitants, de tenir una de les llibreries més boniques i riques en continguts del païs. Entrar a La Tralla és com entrar en un espai on les parets i les seves estantaries ens conviden a endinsar-nos en un mon de lletres que formen una sinfonia al gust del visitant. Arriba Sant Jordi, el nostre Sant Jordi. Roses i llibres ompliran els carrers de Catalunya i, perquè no, segur que cau més d’una reconciliació o declaració d’amor.
Però la literatura, com ja hem apuntat abans, no només ha inspirat amor o passió. Moltes obres han servit per deixar constància d’injustícies, d’abusos i, també, per donar veu a aquells que els han patit. Avui a ‘Rebel.lió a les ones’ dedicarem un especial a parlar de determinats llibres que creiem que són necessaris a qualsevol biblioteca de qualsevol païs.
RECOMANACIONS LITERÀRIES
Demà, dia 23 d'abril, a banda de la celebració de la diada de Sant Jordi a Catalunya, a tot el mon es celebra el Dia del Llibre, amb el que es preten fomentar la lectura. La lectura de qualsevol llibre és bona però hi ha llibres que una vegada llegits sents que alguna cosa ha canviat dins teu; t'obren els ulls a una realitat que fins el moment havies mirat sense veure. José Saramago ho explica així: "Todos solemos relacionar la ceguera con la oscuridad, con la tiniebla. Pero la ceguera 'negra' es rarísima. Hay, tambien, una ceguera 'mental', que permite ver pero no sabe qué está viendo, no reconoce lo que ve".
Buscant per internet hem trobat un espai de llibres contra aquesta ceguesa de la que parla Saramago: un espai amb llibres que t'obren els ulls a una realitat diferent, a un mon diferent. Són llances de paper, encisos d'infància o adolescència, misteris que ens acosten a experiències desconegudes, relats polèmics, històries combatives, testimonis que et deixen un nus a la gola o paràgrafs que fan somriure; literatura relatant la realitat o contes fantàstics que xarboten les nostres idees... En definitiva, noveles o contes que transformen idees, que fan replantejar-te el posicionament sobre alguna realitat o que el motiven a actuar.
-'Ensayo sobre la ceguera' de José Saramago. Un home aturat davant d’un semàfor en vermell es queda cec. És el primer cas d’una ‘ceguera blanca’ que s’escampa de manera fulminant. Internats en quarantena o perduts en la ciutat, els cecs hauran d’enfrontar-se amb la voluntat de sobreviure a qualsevol preu. Aquest és un assaig sobre la ceguesa; és la ficció d’un autor que ens alerta sobre la responsabilitat de tenir ulls quan altres els perden. José Saramago traça una imatge del temps en que vivim que atemoritza i commou. En aquest llibre s’hi creuen literatura i sabiduria. Saramago ens obliga a parar, tancar els ulls i veure-hi. La novel•la també reflexiona sobra l’ètica de l’amor i la solidaritat.
-‘La por a la llibertat’ d’Eric Fromm. Aquest llibre l’autor intenta explicar els aspectes de la crisi contemporània de la civilització occidental relacionats amb la llibertat de l’home. Una crisi amb diferents manifestacions; de les que Fromm en destaca dues per analitzar-les: la seva expressió política (el feixisme) i la seva expresió sociocultural (la creixent estandardització dels individus en les societats avançades). Les dues manifestacions de la crisi no són més que formes col.lectives d’evadir la llibertat. L’anàlisi de Fromm va dirigit precisament a esclarir aquesta paradoxa a través d’un examen sobre el significat de la llibertat per l’home modern i dels seus intents d’escapar-ne.
-'Patas arriba. La escuela del mundo al revés', de Eduardo Galeano. Fa 130 anys, després de visitar el país de les meravelles, l’Alícia es va posar dins un mirall per descobrir el mon al revés. Si l’Alícia renaixés avui en dia, no necessitaria travessar cap mirall, només hauria de mirar per la finestra. Algú està rient molt fort i no sóm la majoria de mortals, encara que tant espai mediàtic ens faci pensar el contrari. Sentiments d'incredulitat i enuig, després del cinisme és l'estratègia de Galeano contra la irracionalitat burlesca i descarada.
-‘Las venas abiertas de América Latina’, d’Eduardo Galeano. Aquest llibre és absolutament imprescindible per tots els interessats en Amèrica Llatina. Un gran escriptor i una gran obra, que avui sembla ser més actual i necessaria que quan va aparèixer. Aquest llibre et relata de la conquesta de la regió llatinoamericana, d'una banda per part de la religió i les corones i, de l'altra, per part de les grans potències fan enamorar-te d'aquest gran continent. Et canvia la visió dels pobles aborígens, et descobreix detalls de la seva cultura i de les dictadures que Amèrica Llatina va patir als anys 70.
-‘El amor en los tiempos del cólera’ de García Marquez. Sobreviure a un mateix és de per si una feina que implica tranquilitat, serietat i força. Però quan es comparteix la vida amb algú més, la feina es complica, ara ploren dos, riuen dos, es jutja a dos, es somnia a dos... De l’impresió d’estar compartint més que una idea amb aquesta persona, neix una il.lusió i quan neix una il.lusió es comença a sentir amor. Però quan la xispa s’acaba, quan la rutina és el pa de cada dia, es perd un tros de vida i els millors moments passen a ser enemics eterns de la raó. El amor en tiempos del còlera és un més dels secrets universals que s’amaguen en l’enciclopèdia de la vida. En aquesta novel.la, descobrim com els sentiments poden perdurar per damunt de tantes coses que la raó ens nega. I això dona forces per afrontar la vida d'una manera més oberta, sense por de que el que avui no pot ser mai pugui arribar, sabent que si vols de veritat alguna cosa l'univers conspira per fer-ho realitat.
-'Helado y patatas fritas. Una denuncia de la explotacion sexual de los niños’, de Hernán Rodrigo Zin. El llibre relata la situació viscuda per l’autor a Cambodja, quant se n’adona que nens del carrer i alguns que viuen en cases d’acollida que ell va fundar, són víctimes d’abusos sexuals. Juntament amb dos membres de la seva organització inicien una investigació sobre tres casos reals i aconsegueixen jutjar als pederastes. Però això és la punta de l’iceberg d’una situació consentida per les autoritats permissives perquè saben que és reclam turístic. Amb una gran delicadesa, però també amb realisme, coneixem testimonis d’alguns dels pederastes i dels nens que viuen amb por, però també amb gran innocència, com aquests homes s’apropen a ells i els converteixen en objecte de les seves fantasies.
-‘Los nuevos amos del mundo’ de Jean Ziegler. En el món en que vivim, cada 7 segons mor de gana un nen menor de 10 anys. La majoria de les vegades és victima d’un únic amo: els nous amos del mon. Aquests nous amos, que busquen sense contemplacions el benefici econòmic, són els senyors del capital financer globalitzat. Però, qui son realment? D’on surt el seu poder? Com se’ls pot combatre? En el nou mercat globalitzat, els banquers, els alts executius de les multinacionals i els especuladors borsàtils són depredadors que acumulen diners, destrueixen la força política dels estats i devasten la naturalesa i als éssers humans. Ziegler mostra el seus veritables rostres, analitza els seus discursos i denuncia els seus mètodes en aquest llibre; un llibre molt il•lustratiu de les causes de la pobresa a nivell mundial i els que manen per damunt, fent-se rics a uns límits escandalosos.
-‘Ébano’ de Ryszard Kapuscinski. Kapuscinski és considerat per molts, un dels millors reporters del segle. En aquest llibre es submergeix en el continent Africà donant una visió molt diferent a la que donen els mitjans de comunicació; allunyada d’estereotips. Viu en cases dels mes pobres que estan plenes de cuques, corre perill de mort a mans d’un guerriller... però tot i això no perd la seva mirada lúcida i la seva veu de gran narrador per endinsar-nos en una complexa realitat de l’Àfrica, amb les guerres, misèria i injustícia que travessen la seva història i taquen el seu present. És un llibre que et fa viure les situacions i que, a més, et fa pensar sobre tot el que tenim i malgastem.
12 de maig 2009
Continguts del programa del dia 22 d'abril
Etiquetes de comentaris:
cinema,
continguts,
editorial,
literatura,
programa
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada